High class transformatie aan de Herengracht

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Achter een indrukwekkende monumentale gevel van travertin aan de Herengracht is een voormalig handelskantoor omgevormd tot drie loftachtige appartementen en een exclusief penthouse. Bij de high class transformatie – naar het ontwerp van Studioschaeffer Architecten – zijn de woningen opgebouwd uit de meest hoogwaardige materialen, voorzien van lange zichtlijnen en authentieke elementen. Bij de afwerking is veel natuursteen toegepast, geleverd door Kayden Stone & Ceramics en gemonteerd door Construct Solutions.

Herengracht 9 in Den Haag kent een rijke historie. Het door de Haagse architect Joseph Limburg ontworpen gebouw is in 1915 in gebruik genomen als hoofdkantoor van de firma R.S. Stokvis & zonen. Destijds was dit het grootste handelshuis van West-Europa, met onder andere brommers van bekende merken zoals Kreidler, Puch, Solex en Zündapp. Het bedrijf was bovendien importeur van de beroemde Engelse auto’s van het merk Austin. In de jaren vijftig van de vorige eeuw had Stokvis nog achttien handelsafdelingen, maar in 1972 werd het bedrijf verkocht. Het pand heeft in de periode daarna diverse bestemmingen gehad. Letters die nog vluchtig leesbaar zijn op de travertin gevel – Twynstra Gudde kamers – verraden de laatste bestemming van het pand. Het organisatiebureau opende in 2008 hier haar Haagse vestiging. Na hun vertrek stond het pand geruime tijd leeg. 

Beheer Herengracht

Ruim drie jaar geleden kocht Construct Solutions het pand aan de Herengracht 9. Directeur Robert Huiberts gaf Studioschaeffer uit Den Haag opdracht een ontwerp voor de transformatie van dit Rijksmonument te maken. “Met de vraag van Huiberts om te bekijken wat de mogelijkheden waren om het pand te transformeren naar drie appartementen en een penthouse, gingen wij enthousiast aan de slag”, vertelt Jeroen Lange, architect en medeoprichter van architectenbureau Studioschaeffer. Hij denkt ook te weten waarom Huiberts bij zijn bureau terecht kwam. “Ons bureau is gevormd door de financiële crisis en de nasleep ervan – zeg maar de periode 2008 tot 2012. Het was de tijd van verbouwen in plaats van nieuw bouwen. Werken aan de bestaande stad. Dit is ook een strategie waar we inmiddels als bureau keihard achter staan. Er is niets duurzamer dan bestaande gebouwen hergebruiken. Ons kantoor zit vanwege die reden in een getransformeerde garage. Bij duurzaam ruimtegebruik hoort ook verdichten. Daarom streven we er bijvoorbeeld naar open ruimte in de stad – denk aan het dak van dit monumentale pand – te benutten. Zo blijft er meer ruimte over buiten de stad.”

In het ontwerp was het belangrijk te zorgen voor voldoende licht in het pand en dat was een uitdaging vertelt Lange. “De gesloten voorgevel van travertin heeft een monumentale status. Daar konden we uiteraard niet zomaar ramen in maken om daglicht toe te laten. Daarom hebben we achter de voorgevel een atrium ontworpen met een groot daklicht aan de bovenzijde. Naast dat het atrium daglicht toelaat, zorgt het ook voor een enorm wow-effect. Je verwacht het namelijk niet. Je komt binnen door een gesloten voorgevel en je staat ineens in een hoge lichte ruimte.”

Daarbij was er nog de wens van de opdrachtgever om extra vierkante meters aan het oppervlak toe te voegen, legt Lange uit. “Het bestemmingsplan bood hier ook ruimte voor, maar Monumentenzorg moest nog overtuigd worden. We hebben de uiteindelijk oplossing gevonden in de historie van het pand. Het pand bestaat uit een voorhuis dat in het verleden ooit is uitgebreid met een achterbouw. De dubbellaags opbouw begint op de achterbouw en laat zo eigenlijk de historie zien. Hierdoor is de opbouw vanaf de straat niet zichtbaar, maar aan de achterzijde – aan de binnenkant van het blok – ervaar je de unieke uitstraling van het totale gebouw!”

Luxe

Een toevallige passant van Herengracht 9 vermoedt achter de prachtige travertingevel en de dito bronzen deuren een kantoorpand. Niets is minder waar. Het voormalige kantoorgebouw is namelijk getransformeerd tot drie luxe appartementen en een penthouse. Bij binnenkomst gaat Michel van den Goorbergh voor over een vloer van Carrara-marmer naar de lift. De lambrisering is van hetzelfde Italiaanse marmer. “Wij hebben alle natuursteen voor dit project geleverd”, vertelt de mede-eigenaar van Kayden Stone & Ceramics uit Bladel. Hij geeft een rondleiding langs alle toepassingen. De toer begint op de bovenste twee verdiepingen, het penthouse. Vanuit de lift kun je op beide verdiepingen uitstappen in het ruim tweehonderdtwintig vierkante meters tellende appartement. Hier wordt duidelijk waarom het behoort tot de vijf duurste woningen die in Den Haag te koop staan. Op de eerste etage is centraal gelegen de woonkeuken. “Nee, het werkblad is niet van natuursteen”, zegt Van den Goorbergh desgevraagd. “Hier is gekozen voor een handgemaakte keuken met een blad dat is afgewerkt met beton cire voor een robuuste uitstraling. Dit is bedacht en uitgevoerd door Construct Solutions, die de totale afbouw hebben gedaan.” Op het grote toilet is wel natuursteen te zien, en wel een hele spectaculaire. Van den Goorbergh vertelt enthousiast: “Hier is Bronze Armani toegepast, een Spaanse marmersoort. En als je het toilet uitkomt, krijg je als het ware weer een visuele verrassing. De vide is een echte eyecatcher die voor een prachtige lichtinval zorgt.” Op de slaapverdieping valt de lichtinval via het glazen dak ook op. Net als de twee badkamers. “De masterbedroom heeft een badkamer met vrijstaand bad en inloopdouche. De natuursteenwand achter het bad is van Sahara Noir, een Tunesische marmersoort. In alle badkamers zijn de wanden met uitgesproken kleuren gecombineerd met een rustigere steen. Deze is overigens ook op de vloeren en op de wc-vloeren toegepast en betreft Thassos White van Ceydium, een keramisch materiaal dat door Mediterraneo Surfaces uit Italië wordt geproduceerd. In de andere badkamer op deze verdieping is een Braziliaans kwartsiet toegepast met een drukke tekening. Het betreft de Turtle Green.”

Op naar het appartement op de tweede verdieping van Herengracht 9. Hier biedt de lift ook rechtstreeks toegang tot het adembenemende appartement. Ook het toilet op deze verdieping is spectaculair te noemen. Van den Goorbergh: “Achter de plaat Arabescato Grey – deze Italiaanse marmer wordt ook wel Orobico genoemd – is verlichting aangebracht, dat een prachtig onyx-achtig effect geeft. In de badkamer is de Italiaanse kalksteen Perlato toegepast.”

Het appartement op de eerste verdieping heeft net als de andere appartementen de uitstraling van een hedendaagse versie van De Nieuwe Zakelijkheid, een combinatie van de oude metselstenen, staal, hout en accenten van natuursteen in de natte ruimtes. Op deze verdieping ook weer twee badkamers. De achterwand van de eerste badkamer is bekleed met een Braziliaans kwartsiet, vertelt Van den Goorbergh. “Het betreft Brown Macaubas, een mooie donkere steen met prachtige aders. Heel iets anders dan de natuursteensoort die in de andere badkamer is toegepast, namelijk Emerald Green, ook een Braziliaans kwartsiet. Op het toilet is de achterwand van Palissandro Bronzetto, een Italiaans marmer”, besluit Van den Goorbergh de rondleiding.

Toeval

Dat Robert Huiberts met Kayden Stone & Ceramics in contact kwam, berust op toeval. “Dit project is onze eerste samenwerking en is tot stand gekomen door een wederzijdse kennis. Via deze kennis kwam ik in contact met Andy Schmelzer, mede-eigenaar van Kayden Stone”, zegt Huiberts. Samen met een compagnon heeft Huiberts de materialen in de hal van het natuursteenbedrijf in Bladel bekeken. “We hebben de soorten puur op kleur uitgezocht. Wij zijn niet de eindgebruiker, die selecteert vaak op emotie, het gevoel dat men met de steen moet hebben.” Van den Goorbergh vult aan: “Ik ben vervolgens naar de leveranciers in Italië geweest en heb foto’s van de materialen naar Huiberts gestuurd voor de selectie.”

Construct Solutions doen alle projecten van A tot en met Z zelf, benadrukt Huiberts. Van het regelen van de vergunningen – bij dit project een behoorlijke uitdaging omdat het een Rijksmonument betrof – tot en met bijvoorbeeld het zagen en monteren van de natuursteen. Alleen het watersnijden van de keramische materialen hebben we uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf. Het was trouwens nog een behoorlijke uitdaging om de natuursteen platen met de lift op de verdiepingen te krijgen. Normaal zaag je een plaat in tweeën, maar bij dit project moesten we ze in vieren zagen. De trappen van Carrara-marmer hebben we in het werk gezaagd. Ook hebben we de restauratiewerkzaamheden aan de travertin gevel uitgevoerd”, legt hij uit.

Architect Lange is blij met het eindresultaat. “Het is geweldig geworden. Ik geloof zelf echt in transformatie, ook van monumenten. Een stad is continu aan verandering onderhevig en dat moet je kunnen aflezen aan de gebouwen. De stapeling van tijdfragmenten aan de achterzijde van het pand vind ik prachtig. Daarnaast vind ik de invulling van het interieur door Construct Solutions uitstekend aansluiten bij de aard van het pand.”     

Dit artikel is gepubliceerd in NATUURSTEEN 6-2022. Nog geen abonnee? Klik hier!