Internationaal palet in Nieuw Hoog Catharijne

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Oorspronkelijk was een Spaanse kalksteen voorzien voor de vloeren van het winkelcentrum Nieuw Hoog Catharijne in Utrecht. Maar op advies van Natumar uit Venlo ligt er nu een debutant voor grote projecten in Nederland; Beige Classico uit Portugal. De Portugese kalksteen is gecombineerd met een heus internationaal palet aan natuursteensoorten: Chinese graniet en Spaanse marmer, waarbij ook nog accenten zijn aangebracht met Portugese en Griekse marmer. Natumar was ook verantwoordelijk voor de zaagtandgevel in Jura Gelb.

Op 24 september 1973 opende prinses Beatrix officieel Hoog Catharijne, op dat moment het grootste overdekte winkelcentrum van Europa. De architectuur werd destijds tijdloos genoemd, maar vooral in de jaren negentig van de vorige eeuw stond het ontwerp van het winkelcentrum te boek als typische jarenzeventigbouw. Enkele facelifts halverwege de jaren negentig mochten niet baten, het winkelcentrum bleef een slechte naam houden, niet op de laatste plaats door overlast van daklozen en drugsverslaafden. Omdat in het ontwerp niet was voorzien in de mogelijkheid om de zijgebieden van het winkelcentrum af te sluiten, wemelde het na sluitingstijd van de junks. Bezoekers voelden zich niet veilig. In 2012 worden de plannen gepresenteerd van het compleet vernieuwde winkelcentrum, Nieuw Hoog Catharijne. De verschillende onderdelen kregen allemaal een eigen naam: Entreegebouw, Zuid- en Noordpassage, Style Room, Stadskamer, Poortgebouw en Bruggebouw. Een jaar later zat Claudio Felix van Natumar uit Venlo met opdrachtgever Klépierre (het Franse bedrijf had het winkelcentrum overgenomen van Corio) en hoofdaannemer BAM aan tafel om het natuursteendeel van het immense project te bespreken.Hoog Catharijne

Vliegtuig

De geschiedenis van Natumar gaat terug naar 1963, aldus Claudio Felix, de huidige directeur van het bedrijf uit Venlo. “Mijn vader Niek werkte bij Van Stokkum in Venlo als bedrijfsleider. Hij was bij alle beslissingen betrokken, op één belangrijke na. Toen hij met klanten in het vliegtuig naar Italië onderweg was, hoorde hij van één van hen dat Van Stokkum was verkocht aan aannemer Bredero. Dat betekende de geboorte van Natumar. Hij introduceerde meteen een vernieuwende manier van werken. Hij kocht geen platen om ze vervolgens in de eigen werkplaats te bewerken, hij liet ze bij de leverancier zelf bewerken.”

Zo’n drie jaar later kwam het Venlose bedrijf voor het eerst in contact met de Hollandse Beton Maatschappij, nu BAM geheten, voor het maken van een gevel van zo’n 18.000 m2. “Dat was wat in die tijd. In de sector werd met verbazing gereageerd dat een klein bedrijf dat net was begonnen zo’n grote klus werd gegund”, vertelt Felix. “Maar hij had weer iets vernieuwends. De natuursteenplaten werden op de grond op de betonnen platen gemonteerd, waarna het geheel omhoog werd gehesen. Je had dus geen steiger nodig.”

Felix’ vader geloofde in het concept en ging met betonproducent Schokbeton een samenwerking aan, Naton geheten. “Hij leverde de natuursteen bij Schokbeton aan, waar het op de betonnen panelen werd gemonteerd en als kant-en-klaar paneel op de bouwplaats werd geleverd. Op die manier zijn heel wat gevels voorzien in de jaren zeventig. Grappig is dat ik onlangs door BAM ben gevraagd om uit te zoeken of het mogelijk is om de natuursteengevel van het FNV-gebouw in Woerden – dat destijds door mijn vader is bekleed met Joegoslavisch marmer en Portugees graniet –
eraf te halen, de natuursteen te verzagen en weer her te gebruiken.”

Gris Catalan

Voor het grootste deel van de vloeren van het vernieuwde winkelcentrum was Gris Catalan in het ontwerp opgenomen. Natumar werd door BAM bij het project betrokken als adviseur. Felix had geen vertrouwen in de Spaanse kalksteen en uitte dat naar opdrachtgever Klépierre. De Franse eigenaar van het winkelcentrum schakelde geoloog Jeroen van Rhijn van Rock View in. “Samen met de architect en Van Rhijn hebben we de groeve in Spanje bezocht. Daar kwamen we tot de conclusie dat bepaalde delen van de blokken zacht waren, de fossielen kwamen eruit. We hebben een selectie van de harde delen gemaakt en vervolgens een mock-up van vloerpatronen gemaakt, waarbij we alle kleuren die door het winkelcentrum zouden worden gebruikt hebben toegepast. Alles werd goedgekeurd, ook de Gris Catalan”, benadrukt Felix.

Natumar ging na de goedkeuring over tot het bestellen van de natuursteenonderdelen. “Toen kwam echter de eerste kink in de kabel. Een van de directeuren van de Franse eigenaar vond een van de mock-ups niet mooi. Ik heb met spoed een kratje Chinese graniet laten overkomen en vervolgens kwam de goedkeuring. We konden verder, totdat een andere directeur alles afkeurde. De kleurstelling was te donker. Alles werd gecanceld, we waren terug bij af. Het was medio 2016.”

Lees het volledige artikel in NATUURSTEEN 2-2019.