Meest duurzame renovatie van Nederland

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In Amsterdam is eind vorig jaar het meest duurzaam gerenoveerde kantoorgebouw van Nederland officieel geopend: het nieuwe pand van de Goede Doelen Loterijen. Het meest opvallende aan het project dat het hoogst haalbare duurzaamheidslabel heeft gekregen – Breeam Outstanding – is het spectaculaire bladerdak in het atrium en boven het voorplein. De blik van natuursteenliefhebbers wordt echter direct naar de vloer getrokken, waar de Franse kalksteen Rocherons Doré is toegepast.

Jarenlang stond een pand aan de Beethovenstraat in Amsterdam leeg. Nu is het het meest duurzaam gerenoveerde kantoorgebouw van Nederland, beloond met het hoogst haalbare duurzaamheidslabel Breeam Outstanding. Daar waar vroeger de parkeerplaats van het kantoorpand was, is nu een prachtig overkapt atrium verschenen. Dit atrium verbindt het oude pand met de ervoor geplaatste nieuwbouw. Het gebouw is de nieuwe thuisbasis van de Goede Doelen Loterijen, waar de non-profit-loterijen Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij zijn ondergebracht. Ook bevat het gebouw een tv-studio waar de programma’s Koffietijd en 5 Uur Live live worden uitgezonden. Het gebouw is ontworpen door Benthem Crouwel Architects, interieurarchitecten D/DOCK en Loudon Living en uitgevoerd door J.P. van Eesteren.  

Goede Doelen Loterijen

Groen
Het atrium van het gebouw van de Goede Doelen Loterijen oogt als plein in een parkomgeving. Er lijken bomen op het plein te staan, vol in blad. “Die suggestie wordt inderdaad gewekt”, vertelt Cees Zuidervaart, bouwkundig projectleider bij Benthem Crouwel Architects uit Amsterdam, verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe gebouw. Hij vervolgt: “Vanaf het begin van het proces zijn de medewerkers van de Goede Doelen Loterijen zeer nauw betrokken geweest bij het ontwerp en de inrichting van hun nieuwe werkomgeving. Ze wilden het groen en de rust van het park bij de vorige locaties graag meenemen naar de nieuwe huisvesting. Bij de ontwerpers is toen het idee ontstaan om het hele pand te overspannen met een abstract bladerdak dat gedragen wordt door slanke kolommen die eruit zien als boomstammen.”

Ontmoetingsruimte
De opdrachtgever wilde dat het atrium een ontmoetingsplek werd, een plein waar iedereen samenkomt. Om de uitstraling van een plein te krijgen, nam het architectenbureau ‘gevels’ op in het ontwerp. Zuidervaart legt uit: “Een plein wordt meestal omzoomd door huizen. Het idee was dat huizen, of liever gezegd gevels, ook in het atrium zouden passen en dienst konden doen als balustrade. De atriumwanden zijn in segmenten verdeeld, waarna in een workshop werknemers zelf ontwerpen hebben gemaakt voor de gevels. Deze ontwerpen zijn vervolgens abstracter gemaakt en daarna in staalplaten geperforeerd. Zo is de uitstraling van het atrium echt door de medewerkers zelf bepaald.”

De volledige projectbeschrijving is te lezen in NATUURSTEEN 3-2019. Deze uitgave verschijnt op 15 februari.