Nieuwe gevel geïnspireerd op travertin

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Het voormalige hoofdkantoor van ABN|AMRO aan de Daalsesingel in Utrecht was al geruime tijd buiten gebruik. De oorspronkelijke vliesbekleding volstond totaal niet meer. Arte in Projecten uit Helmond monteerde een nieuwe gevelbekleding van Neolith Strata Argentum. Dit materiaal is geïnspireerd op de marmersoort travertin en heeft fijne, horizontaal lopende aders. De riverwashed afwerking van het materiaal zorgt ervoor dat het gebouw weer helemaal past in het moderne straatbeeld.

Het stationsgebied van Utrecht heeft de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. Door het openstellen van de Singelgracht en de verbouwing van Hoog Catharijne heeft het centrum aan allure gewonnen. Het kantoorcomplex aan de Daalsesingel 51-71 sluit met haar centrale ligging en uitzicht op het centrum hierbij goed aan. Het pand vroeg echter om een esthetische upgrade, zodat het ook voor de komende jaren van waarde kan zijn voor het centrumaanzicht, a.s.r. real estate en de nieuwe gebruikers. De oorspronkelijke vliesbekleding paste totaal niet meer in het huidige stadsbeeld en de plint werd zelfs voor een groot deel ingenomen door reclameaffiches. Arte in Projecten uit Helmond monteerde een nieuwe gevelbekleding van Neolith Strata Argentum. Dit materiaal is geïnspireerd op de marmersoort travertin.

Sculpturale gevel 

Het voormalige hoofdkantoor van ABN|AMRO had een sculpturale gevel, samengesteld uit gefragmenteerde volumes. Bij het ontwerpen van de nieuwe gevel wilde architectenbureau Jan Bakers Architecten uit Utrecht deze sculpturale uitstraling bewaren. Het bureau bestede veel aandacht aan de duurzaamheid van het gebouw en de gevel. Dankzij volledige isolatie is een energiezuinig gebouw gerealiseerd. Het groen in de gevel en het sedumdak dragen bij aan het optimaliseren van het binnenklimaat dankzij benutting van zonwarmte in de winter en schaduw in de zomer. Ook bij de keuze voor het materiaal voor de gevel liet het architectenbureau zich leiden door het duurzaamheidsprincipe. Neolith bestaat namelijk voor 100 procent uit natuurlijke materialen en is recyclebaar.

Tint

De architect koos voor 6 mm dikke Neolith-platen in de tint Strata Argenta. “Met een beetje structuur in het oppervlak, lijkt het aardig op travertin. De kleur heeft fijne, horizontaal lopende aders en het materiaal heeft een riverwashed afwerking”, legt Roy van Lankveld uit. Als adviseur van Michel Oprey & Beisterveld natuursteen en keramiek vertegenwoordigt hij TheSize, de Spaanse fabrikant van de gesinterde steen. “De maten waren uitgewerkt door de architect en ingemeten door de verwerker en vervolgens uitgevoerd door de fabriek. Hieruit konden ze in Spanje precies de maatvoering van de verschillende platen aflezen. Die verschillen onderling namelijk behoorlijk; de grootste is zo’n 80 x 140 cm.” Zo is door de afwisselende maten een fysiek en esthetisch lichte gevel ontstaan die op afstand als een geheel overkomt. Dichterbij is het zorgvuldige patroon van de minimale open voegen te zien. 

Strongfix 

TheSize leverde ook haar eigen aluminium bevestigingssysteem voor de Neolith-platen, Strongfix geheten. Van Lankveld legt het principe uit: “Aan de rugzijde van de tegels worden telkens twee verticale regels vastgezet. Per profiel worden in de plaat beperkte verticale gleufjes uitgefreesd en doordat deze onder een hoek van 45° met het oppervlak staan, ontstaat een soort zwaluwstaartverbinding. De aluminium dragers die in de gleufje grijpen, worden met MS-kit (epoxy) vastgezet. De combinatie zorgt voor een mechanische- en chemische verankering. Volgens de fabrikant wordt dit systeem beschouwd als het meest veilige dat op dit moment voor handen is.” 

Montage

Aannemer Aalberts Bouw uit Loosdrecht verwijderde de oorspronkelijke aluminium vliesgevel. Op de bouwplaats zorgde Arte in Projecten – onderdeel van de Arte Groep uit Helmond – voor de montage van de Neolith-gevelplaten. “We gebruikten de maatvoering van het draagsysteem als leidraad voor onze profielen,” legt algemeen directeur Hugo van Osch uit. De projectleider voor de gevelafwerking van gesinterde steen bij dit project vervolgt: “Voor wij aan de slag konden moest de aannemer ook nog de raamopeningen verhogen, want die waren veel te klein. Daarna konden wij prima verder op het beton van de oorspronkelijke gevelconstructie. Daarop hebben we verticale aluminium stelregels gemonteerd. Daartussen kwam 8 cm glaswol en zodra dat er zat, konden we de verticale ophangprofielen van Strongfix aanbrengen.” 

Regels 

Dat laatste was volgens Van Osch heel secuur werk. “De regels die op de achterkant van de Neolith-platen zitten, worden er namelijk over de volle lengte door gedragen. Met weinig speling. Tegelijk blijft er zowel verticaal als horizontaal een open voeg over van 5 mm. En dan moesten we de platen bij de neggekanten van de raamopeningen ook nog om de hoek zetten. Voor strakke hoeken zijn de platen daarom in verstek gezaagd,” benadrukt hij. 

Met de nieuwe gevel en enkele aanpassingen in het gebouw heeft het pand een nieuw leven gekregen. Van Osch concludeert: “Wij zijn trots op het resultaat. Bovendien zijn we er 100 procent zeker van dat er niks los komt van de gevel. Gewoonweg uitgesloten. Maar het is natuurlijk mogelijk de platen uit zijn ophanging te halen als er veranderingen moeten worden aangebracht, ook op lange termijn.”