Gescheurde hardsteen vloerplaten

‹ Terug naar overzicht
Door: NATUURSTEEN helpdesk
Geplaatst op:
In een monumentaal gebouw zijn natuursteenplaten op stalen balken gelegd als beloopbare galerijconstructie. Enkele hardsteen vloerplaten van 2700 x 650 x 55 mm dikte zijn gescheurd. Aangezien men de originele vloerplaten bij voorkeur niet wil vervangen, is het de vraag op welke wijze de veiligheid toch is te verbeteren.

Voordat er oplossingen kunnen worden omschreven, dient de oorzaak van de scheurvorming te worden onderzocht. Dit is ook uitgevoerd, zoals blijkt uit de aanvullend bij deze vraag verstrekte rapportage. Hieruit bleek dat enkele scheuren mogelijk te wijten zijn aan geboorde gaten in de hardsteen, en dat alle hardsteen vloerplaten steunen op een mortellaagje van 0-10 mm dik op stalen balken. Uit de muur steken stalen balken hart op hart 900 mm van elkaar verwijderd, waardoor elke vloerplaat door vier stalen balken zou moeten worden gedragen.

In de praktijk blijkt de ondersteuning van de balken gebrekkig, omdat de mortel onder de hardsteen vloerplaten grotendeels is verdwenen. De oorzaak hiervan is dat de stalen balken onder invloed van belasting vervormen, de galerijbalken buigen bij belopen voelbaar door. Deze vervorming is veel groter dan de hardsteen en de starre mortel kunnen opnemen. Er gaat dus iets wringen tussen de hardsteen en de stalen balken. Hierdoor gaat de mortel scheuren, verbrokkelen en raakt vervolgens los. 

Een eventuele overbelasting als oorzaak van de scheuren kan worden uitgerekend. Uit berekening blijkt dat de vloerplaat  in theorie kan bezwijken indien tien personen in het midden van de hardstenen vloerplaat zouden staan, en alleen de buitenste balken zouden dragen. In de praktijk wordt op deze theoretische waarde een veiligheid van minimaal drie aangehouden gezien de onzekerheden in natuursteen.

Het aspect waar zelden rekening mee wordt gehouden, is de optredende stootbelasting. Zowel bij vloeren als gevels is stootbelasting vaak een schadeoorzaak, en niet de maximaal toelaatbare doorbuiging. Vergelijk dit met een glasruit die jarenlang bestand kan zijn tegen de wind, waaronder zware stormen, maar breekt bij het gooien van een steen. Stampen en springen op de vloerplaten kan bij ongelijkmatige oplegging aanleiding zijn voor breuk van de vloerplaten. 

Het is aan te raden de gebroken platen te demonteren, de breuknaad te voorzien van enkele ankerpennen en de gebroken delen aaneen te lijmen met epoxy. De oplegging van alle vloerplaten moet worden verbeterd door alle vloerplaten (blijvend flexibel) te ondersteunen over de volle balklengte met een (zwarte) lijmkit. Een bijkomend voordeel hiervan is tevens dat de vloerplaten bij eventuele breuk niet direct kunnen vallen.