Grote barst in composiet aanrechtblad

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Een particulier benaderde de NATUURSTEEN Helpdesk met de vraag over een composiet aanrechtblad. Het betrof een eilandblad in de afmetingen van 1200 x 3000 x 20 mm met een uitsparing voor een rechthoekige rvs-spoelbak. Het blad was circa drie maanden oud.

Op een zonnige dag hoorde men een harde knal. Het blad bleek gebarsten te zijn. De smalle rand van de spoelbak rechtsvoor bleek gebroken, en linksboven bij de spoelbak bevond zich plots een lange scheur. De particulier stuurde de NATUURSTEEN Helpdesk enkele foto’s ter verduidelijking. Hij vroeg zich af of aanrechtbladen spontaan kunnen breken, of dit een kenmerk was van bepaalde soort materialen en welke risico’s hij loopt op herhaling indien er een nieuw blad zou worden geplaatst.

Zwaar eiken onderstel

De particulier had  het blad samen met de leverancier op een zwaar eiken onderstel geplaatst. Het blad lag los op dit onderstel, door het enorme gewicht was dit ook niet verplaatsbaar. Wel bleek dat het blad rondom steunde op de 6 cm hoge plint die rondom het blad als verdikking was aangebracht. Er was geen versterking aangebracht achter de staande plint. In het midden steunde het blad op opgelijmde stroken composiet.

Op het eerste gezicht zou de spoelbaksparing een oorzaak te kunnen zijn, omdat de breuk en de scheur vanuit deze sparing lijken te zijn ontstaan. Omdat de mogelijkheid van kokend water beschikbaar is (via een Quooker), zou een plotselinge temperatuurwisseling in de spoelbak kunnen leiden tot spanningen. Volgens de particulier wordt de spoelbak echter niet gebruikt om kokend water op te vangen.

Ook was de spoelbak niet mechanisch bevestigd aan het aanrechtblad, maar uitsluitend met kit. Dit zou de nodige flexibiliteit kunnen bieden bij thermische vervorming door heet water. Daarnaast zou de spoelbak in voldoende mate worden ondersteund, deze zou niet uitsluitend hangen aan het blad.

Wel is het bij composiet werkbladen van groot belang dat rechthoekige sparingen geen haakse aansluiting hebben, maar een radius van circa 15 mm. Het vanaf de onderzijde kruiselings inzagen van het blad met een gediamanteerde schijf mag dus niet worden uitgevoerd. Onderzoek naar de productiemethode van de sparing is dan ook gewenst.

Invloed van zonnestralen

De invloed van zonnestralen door een lichtkoepel boven het aanrechtblad bleek echter vrij groot. De particulier stelde na de breuk vast dat de breuklijn aan de voorzijde, ’s ochtends en ‘s avonds kleiner was dan overdag. Dit verschil  was uitsluitend zichtbaar bij zonnige dagen.

Het viel de particulier ook op dat het zonlicht niet gelijkmatig over het hele blad viel. Het aanrechtblad werd alleen links van de kraan en een stukje boven de kraan beschenen, nooit rechts. Ook was het temperatuurverschil tussen de zon beschenen delen en de overige delen met de hand zeer goed voelbaar. Het zwarte aanrechtblad kon door de zon volgens de particulier zelfs ‘heet’ aanvoelen, terwijl het op niet zon bestraalde delen relatief ‘koel’ aanvoelde (gelijk aan de kamertemperatuur van circa 20 °C).

Thermische vervorming

Scheurvorming zou zeker door thermische vervorming kunnen zijn ontstaan. Vervormingsverschillen zijn groter naarmate het materiaal de warmte slechter doorgeeft (dit wordt ook wel de warmtegeleidingscoëfficiënt van een materiaal genoemd). Des te beter het materiaal isoleert des te slechter geleidt het de warmte en des te groter is het uitzettingsverschil tussen de door de zon bestraalde delen en de niet bestraalde delen.

Het is goed mogelijk dat door uitzetting van het linker gedeelte van het blad zich in het rechtergedeelte enorme trekspanningen ontwikkelden, die de maximale treksterkte van het materiaal hebben overschreden.

Advies

Door het gebrek aan een randversterking onder het blad achter de verticale plint, wordt uitsluitend het 20 mm dikke composietmateriaal belast. Daarom adviseert de NATUURSTEEN Helpdesk dat er  een met koolstofwapening versterkte strook, glasvezelwapening of een aluminium kokerprofiel wordt aangebracht. Maar let op: bij deze laatste oplossing zijn er ook schadegevallen bekend door de aanwezigheid van vaatwassers. Door de extreme warmte bij het openen van de vaatwasser kan aluminium zeer snel uitzetten en kan op deze wijze het aanrechtblad laten scheuren.

Leveranciers van aanrecht-, en werkbladen dienen dus altijd te anticiperen op situaties waarin lokale verwarming van de bladen kan optreden. Het op diverse plaatsen versterken van de bladen is daarom zinvol, waarbij ook de juiste productiemethode moeten worden aangehouden voor het maken van sparingen.

Tenslotte spelen de juiste montage van de spoelbak of kookplaat, en het gelijkmatig en enigszins flexibel ondersteunen van de bladen ook een grote rol bij het zo spanningsvrij mogelijk, dus schadevrij, toepassen van de bladen.