Holle ruimten vullen met injectie?

‹ Terug naar overzicht
Door: NATUURSTEEN helpdesk
Geplaatst op:
Indien vloertegels hol klinken, is er dan de mogelijkheid deze holle ruimten door middel van injectie te vullen, vraagt een natuursteenbedrijf zich af.

Het injecteren van vloer- of wandtegels is zeker mogelijk. Er is vanzelfsprekend verschil tussen tegels die los liggen en tegels die hol klinken. Tegels waarvan één of meerdere voegen haarscheurtjes vertonen in combinatie met een vrij egaal over de tegel verdeelde holle klank, zullen in de meeste gevallen ook zijn onthecht van de lijm- of mortellaag. Losse tegels kunnen in principe wiebelen. Het is dan sterk aan te raden de vloertegels te verwijderen en niet te injecteren. Dit zal eenvoudig uitvoerbaar zijn, zonder veel breuk. De oude lijm- of mortellaag kan worden verwijderd, afgefreesd of afgevlakt. De gedemonteerde tegels kunnen worden gereinigd van lijm- en voegresten aan de zijkanten en onderzijde. Hierna kunnen de tegels weer worden herplaatst met een dunne lijm, en worden afgevoegd. 

Als de tegelvoegen geen haarscheurtjes vertonen, en de tegels toch een egale holle klank geven, zou de tegel samen met de lijm-of mortellaag onthecht kunnen zijn van de onderconstructie, bijvoorbeeld bij een zwevende dekvloer. Als de tegelvoegen geen haarscheurtjes vertonen, en verspreid in de tegels holle klanken optreden, zouden er holle ruimten kunnen zitten in de lijm-of mortellaag. In beide laatste gevallen kan injecteren een oplossing bieden. Het is aan te raden één of meer tegels te demonteren om het euvel te controleren. Door deze proeven is ook de diepte van de onthechting vast te stellen. Dit is nodig om op de gewenste diepte te kunnen injecteren, en hiertoe de boorgaatjes voor het injecteren op deze diepte aan te passen. Het doelloos vullen van alle poriën in een zandcementvloer dient te worden vermeden, gezien de hoge kosten die met injecteren gepaard gaan.

Er zijn diverse typen injectiemiddel, zowel kunststofharsen als cementaire mortel, met variabele viscositeit, uithardingssnelheid en opvuldikte. Er kan worden geïnjecteerd door middel van gieten, lage druk en hoge druk. Indien de voegen eenvoudig kunnen worden verwijderd, is het gieten van injectiemortel te overwegen. Door het toepassen van enige druk ontstaat er altijd het risico van het ongewenst omhoog drukken van de tegel. Bij het toepassen van druk dienen er veelal op de voegkruispunten gaatjes van minimaal rond 4 mm te worden geboord. In dit gat kan een tacker of inspuitmond worden geplaatst, waardoor het injectiemiddel kan worden aangebracht. Gezien de vele variabelen en de mogelijke schade is het aan te raden deze werkzaamheden door een gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren. Aangezien de injectiemiddelen per liter vrij kostbaar zijn, en het proces arbeidsintensief is, is injecteren wel een dure aangelegenheid.