Kan marmer bruin verkleuren door doucheproducten?

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Een bewoonster van een appartement vroeg zich na renovatie van de badkamer af of marmer, specifiek Ajax, door waterbelasting en doucheproducten bruin kan verkleuren? Bij enkele wanden en vooral boven een zitbankje in de badkamer was namelijk verkleuring ontstaan. 

De angst van de bewoonster was dat door gebruik van bepaalde doucheproducten en haaroliën de witte marmer was verkleurd. Zij had daar niet bij stilgestaan, maar dit werd haar verteld. Natuursteen kan inderdaad door het indringen van stoffen verkleuren.

Marmers in het algemeen, en Ajax in het bijzonder, zijn op zich weinig poreus. Granieten zijn zelfs poreuzer dan marmers en vertonen hierdoor sneller vochtverkleuringen en vlekken. 

Opvallend in de badkamer was dat slechts twee van de vier wanden aan de onderzijde verkleuringen vertoonden, en er slechts één tegel boven het zitbankje extreem bruin was verkleurd. Tijdens het douchen werden alle vier de wanden in principe even nat, en dus vuil. Wel bevond de lijngoot zich aan de vlekkerige wandzijde. 

De tegels vertoonden daar verkleuringen typerend voor optrekkend vocht. De tegelzetter was reeds verweten niet voldoende te hebben geïmpregneerd of niet alle wanden gelijkmatig te hebben behandeld. Nu is een impregnering nooit een waterkering, zeker niet in combinatie met warm water en zeepproducten. De oorzaak zou niet in die hoek gezocht moeten worden. 

Helaas bleek de oorzaak veel ernstiger dan gedacht. Hoewel er waterbestendige gipsplaten waren aangebracht waarop de tegels waren gelijmd, waren deze gipsplaten op twee wanden volledig geschroefd tegen multiplex. Dit was als versteviging voor de nieuwe scheidingswand aangebracht. Bij de andere twee wanden waren de gipsplaten direct op houten stijlen hart op hart 300 mm geschroefd. Er was geen waterkering op de gipsplaten of de multiplex aangebracht. De vloertegels waren aangebracht op 6 cm dikke, afwaterende mortel. Deze mortel was tegen de wanden/gipsplaten aangestort. Er was geen waterkering aangebracht op de mortel waarin de tegels waren geplaatst. De voegen tussen de wand- en vloertegels, en rondom de lijngoot waren slechts afgekit. Deze kitvoegen waren niet waterdicht, water lekte naar de multiplex en het hout verkleurde hierdoor de tegels.

Maar waarom was de tegel boven het zitbankje nu zo bruin? De oorzaak hiervan bleek een onbedoeld geboord gaatje in het Ajax-marmer te zijn dat netjes was afgewerkt met polyesterlijm. Maar helaas lekte er water door het gaatje naar de gipsplaat en de multiplex. Daar loste dit warme water stoffen uit het hout op, met de vlekken als resultaat.