Klachten over uitstraling zwarte natuursteen vloer

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Eigenaars van een net opgeleverde woning waren ontevreden met de uitstraling van hun zwarte natuursteen vloer, type Oriental Basalt. Zij vroegen het natuursteenbedrijf de vloer te komen reinigen. Na het inschakelen van een vloeronderhoudsbedrijf waren de eigenaars echter nog steeds ontevreden. De vraag was hoe deze klachten alsnog konden worden opgelost?

De tegels waren gelegd in de specie op een ondervloer met vloerverwarming. De klachten over de vloer zijn ontstaan na het leggen. De gebreken in de vorm van vlekken, lijm en krassen op de vloertegels zouden vooral zijn terug te voeren op de timmerman, de schilder en de stukadoor die na het leggen de houten plinten hadden geplaatst, de kozijnen geschilderd en met een rolsteiger over de vloer hadden gereden. Bovendien zou de aannemer de vloer onvoldoende hebben beschermd tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. Helaas worden omwille van de planning de natuursteen vloeren – niet meer als vroeger – als laatste van alle bouwactiviteiten uitgevoerd. Dat was niet voor niets een verstandige keuze; men wilde de vloer namelijk niet blootstellen aan bouwvuil, lekkage of beschadigingen. Het afdekken met stucloper is vaak ongewenst wegens beperkte droging van de vloer, het helpt niet tegen vallende hamers, en als de naden niet worden afplakt, lekt er nog steeds van alles op en in de vloer.

Een gebruikelijke wijze van oplevering staat omschreven in de praktijkrichtlijnen uit de ‘Gids voor afwerkvloeren, deel 2. Natuursteen’. Hoewel al negentien jaar oud is dit de enige richtlijn in Nederland voor de uitvoering van natuursteenvloeren. Oplevering moet worden uitgevoerd vanaf ooghoogte, bij daglicht, zonder strijk- of tegenlicht. Dit komt overeen met de tegelzettersrichtlijn, de URL35-1-1, opgesteld door  SKG-IKOB in samenwerking met de Bovatin, VLK en KNB d.d. 13-04-2018. 

Bij deze woning bevinden zich in de woonkamer en keuken echter glazen puien tot aan de vloer, waardoor er beoordeeld is bij lichtval op de vloer conform de praktijksituatie. Dit strijklicht verergerde de situatie wel. Er bleken na reiniging bij diverse tegels in de woonkamer/keuken en rond de meeste kozijnstijlen op de begane grond nog steeds diverse vage witte en zwarte vlekken zichtbaar. Er waren zelfs voetafdrukken herkenbaar. Die stenen hadden plaatselijk  een afwijkende kleur en glans, doordat de steen vermoedelijk was ‘gereinigd’ met terpentine of andere reinigers. Ook waren er diverse langgerekte ingetrokken lijmresten en krassen aanwezig in een draaipatroon, wegens pogingen de vlekken weg te schuren. Dit was inderdaad niet acceptabel.

Natuursteen vloeren kunnen op diverse manieren worden gereinigd of hersteld. In toenemende intensiteit en invloed zijn dat:

  •  fysisch (reinigen door het oplossen van vuil met heet water of stoom); 
  • chemisch (door reinigings- en vlekverwijderingsmiddelen);
  • mechanisch (door borstelen, schuren en slijpen) en
  • destructief (door vervanging van de aangetaste steen).

Omdat de eerste twee stappen reeds door een professioneel schoonmaakbedrijf waren uitgevoerd, zal aanvullende verbetering alleen mogelijk kunnen zijn door c. (de vloer afslijpen en opnieuw schuren) of d. (de tegels vervangen mits in gelijke kleur en structuur). Dit is afhankelijk van de diepte waarin de vlekken in de steen zijn getrokken, proefjes zullen dit moeten uitwijzen. Het kleurverdiepend impregneren van de zwarte steen om de vlekken te maskeren is zinloos, omdat het contrast met de witte vlekken slechts zal worden vergroot.