Onthechting voegen nieuwe vloer

‹ Terug naar overzicht
Door: NATUURSTEEN helpdesk
Geplaatst op:
De voegen van een nieuw aangebrachte vloer zijn deels onthecht, terwijl dit een merkproduct voegmiddel betreft en alle voorschriften nauwkeurig zijn opgevolgd. Hoe kan dat?

Dat alle voorschriften zijn gevolgd, is uitzonderlijk. In de praktijk wordt dit niet veel gedaan. Dat een vloer na het leggen in de mortel vanwege de optredende krimp beter een week niet wordt afgevoegd, blijft vaak een wens. Dat een voeg over twee derde van de tegelhoogte is gevuld met voegmortel, is veelal een utopie. Zeker bij voegjes van 1 tot 2 mm breed. Vroeger kon men alle tijd nemen om de voegen goed te vullen, aan te drukken en hierdoor te verdichten en beter te laten hechten. Tegenwoordig ontbreekt hiervoor veelal de tijd, waardoor de voegen kwalitatief minder zijn, en eerder losraken bij belopen of reinigen. Maar de onthechting kan ook te maken hebben met een vorm van goedbedoeld doch onjuist onderhoud. Te denken valt aan het preventief impregneren van de vloer voor het afvoegen, of door het gebruik van een cementsluierverwijderaar na het afvoegen.
Om het reinigen van voegmiddel op het tegeloppervlak te vergemakkelijken is het gebruik van een voor-impregneer bedacht. Nu is dit geen echte impregneer, maar een polymeer, waardoor de hechting aan de voegen bij overmatige smeren op het tegeloppervlak niet desastreus wordt aangetast. Maar indien hier een ‘standaard’ waterafwijzende impregneer wordt gebruikt, zal bij morsen van dit impregneermiddel in de voegen de hechting van het watergedragen voegmiddel sterk kunnen afnemen. Ook kan het gebruik van een cementsluierverwijderaar (meestal een zuur) binnen enkele uren en zelfs binnen enkele dagen na het afvoegen zorgen voor onthechting van voegmateriaal. Snel reinigen betekent meestal minder hechting van het vuil, maar in dit geval zal een zuur de hechting van de voegen aantasten. Het advies is de voegen of met water te reinigen, of minimaal zeven dagen te laten uitharden alvorens sterke chemie (pH < 6 of > 8) op de vloer te gebruiken.