Verkleuren granieten gevelbekleding

‹ Terug naar overzicht
Door: NATUURSTEEN helpdesk
Geplaatst op:
Een gevelbekleding in graniet blijkt na het aanbrengen licht bruin te verkleuren, hoe is dit mogelijk ?

Er zijn vier mogelijke oorzaken hiervoor. In graniet zitten altijd wel ijzermineralen uit de aardkorst, maar niet alle mineralen zijn chemisch actief. Er kunnen vrije ijzermoleculen aanwezig zijn die zich met zuurstof willen binden, hetgeen na het zagen van de platen uit een blok pas mogelijk wordt. Dit heet oxideren, en kennen we als roesten. Dit kan spontaan optreden.

Roest vanuit de steenmineralen zelf zoekt een weg via de poriën en haarscheurtjes naar het oppervlak, en geeft hierdoor bruine vlekjes of een bruine tint in het oppervlak.
Het toepassen van een zuur activeert het roestproces. Er wordt wel zuur toegepast om het zaagstof van de platen af te spoelen na het zagen, dit zou in de fabriek dan grondig moeten worden weggespoeld. Als dit niet gebeurd kan de plaat onverklaarbaar roesten.
Er worden in Azië ook doelbewust platen ‘gebleekt’ met sterke zuren, die veelal diep in de steen poriën trekken. Pas na montage en wat regen lossen de zuren weer op, en treedt er roest in de steen op. Genoemde roestproces zullen tot stilstand komen als alle vrije ijzermoleculen zich chemisch hebben gebonden.

Ook kennen we plaatselijke roestplekjes door externe oorzaken. Dit is dan meestal ontstaan vanwege contact met of lekwater van spijkers, stalen banden of roestend gereedschap. Verwijderen van roest kan chemisch met speciale roestverwijderaars, ook bij kalkgesteenten, bij dieptegesteenten kan dit dan ook met oxaalzuur worden gedaan. Het oppervlak grondig naspoelen met een basische reiniger helpt chemische behandelingen weer te neutraliseren. Het oppervlak mechanisch reinigen (door mineraalstralen of borstelen) kan ook een oplossing zijn, mits het oppervlak hiervoor geschikt is.