Verlijmen gevelbekleding van graniet

‹ Terug naar overzicht
Door: NATUURSTEEN helpdesk
Geplaatst op:
Voor een winkelpui heeft een architect een gevelbekleding van graniet bedacht in platen 300 × 1500 mm, kan dit worden verlijmd?

De dikte van de platen en de montagemethode hangen van verschillende zaken af. Door het grote oppervlak is vol en zat/buttering-floating verticaal verlijmen op een starre achterconstructie niet mogelijk. De lijmleverancier eist 100 procent verlijming, maar platen van deze grote afmetingen kunnen niet voldoende worden aangedrukt in de lijm. Hierdoor blijven er holle ruimten/ lijmkamrillen achter deze grote platen aanwezig, en is er minder hechting dan vereist. De kans op waterinsijpeling, vorstschade en loslaten na grote temperatuurwisselingen is enorm groot.
Het verlijmen op verticale kitrillen hart op hart 600 mm op een aluminium achterconstructie is wel een optie voor een winkelpui op de begane grond, omdat (condens-) vocht dan achter de platen kan worden afgevoerd. Rechtstreeks verlijmen op hout of kalkzandsteen is sterk af te raden, beide vervormen bij temperatuurwisselingen en vocht. Het advies is om plaatdikten vanaf 20 mm toe te passen. Het is dan nog steeds aan te raden aanvullende ankertjes te plaatsen met pennen Ø 3 mm om de platen tegen losraken/vallen te behoeden.
Lijmen blijft risicovol, veiligheidsverankering wordt daarom in diverse gemeenten geëist.
Deze platen kunnen vanwege de geringe dikte door al dan niet opzettelijke stootlasten breken.
Dit speelt vooral op trottoirniveau. Aan te raden is de platen daar dikker uit te voeren, of de verlijmingsrillen dichter bij elkaar te plaatsen, mits de achterconstructie stijf is.
De beste methode is platen van minimaal 30 mm dik met RVS-ankers in de horizontale (open) voegen te verankeren aan de achterconstructie. Door de grote plaatlengten en hierdoor uitzetting en krimp van de natuursteen, zullen alleen met kit of compriband gevulde voegen van minimaal 6 mm blijven functioneren, overig voegmiddelen zullen losraken.