Oorzaak scheuren in bordesplaten trappen

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Een wandelaar langs de Amsterdamse grachten viel op dat veel bordesplaten van monumentale trappen bij de balusters gaan scheuren. Hij vroeg de NATUURSTEEN Helpdesk wat daar de oorzaak van kan zijn.

Veel buitenstoepen en trappen zijn gemaakt van Belgisch hardsteen met balusters van smeed- of gietijzer, al dan niet met een houten leuning. Deze balusters zijn meestal in de treden gemonteerd met een zwaluwstaartvormige dook die met lood is aangegoten. De naad tussen de natuursteen en de balusters sluit echter niet altijd goed aan, waardoor er vocht bij de dook kan komen, met tot gevolg dat deze langzaam gaat roesten. Roestend ijzer kan door uitzetting enorme krachten in de steen ontwikkelen, waardoor zelfs dikke stoepplaten en treden gaan scheuren.

De beste oplossing om dit te herstellen is het volledig demonteren van het hekwerk. Dit kan door de dook met een dun zaagblad los te zagen. Let erop dat de natuursteen niet wordt beschadigd. Hoewel de gebroken delen weer terug gelijmd kunnen worden, verdient het de voorkeur om het gebroken deel in te boeten met hetzelfde materiaal en dezelfde profilering en afwerking. Op de plaats waar de schade zit wordt de natuursteen rechthoekig weggezaagd. Dit moet zorgvuldig gebeuren, zodat het inboetstuk met een zo klein mogelijke naad hier strak op aansluit. In deze sparing wordt door telkens passen, meten, bijschuren, nogmaals passen en schuren het inboetstuk exact op maat gemaakt. Belangrijk is dat er geen bewerkingen aan de bestaande natuursteen mogen plaatsvinden. Het inboetstuk wordt op dezelfde manier afgewerkt als de bestaande natuursteen. Indien dat met de hand is gefrijnd, zal dat nu ook met de hand gefrijnd moeten worden. Het inboetstuk moet vol en zat in de sparing worden verlijmd, voorzien van twee rvs 316 doken om te voorkomen dat deze ooit nog los komt.

In de NATUURSTEEN Helpdesk behandelt een team van deskundigen vragen die door natuursteenbedrijven kunnen worden ingediend. De vragen kunnen zo divers zijn als de natuursteensector zelf. Heeft u een vraag voor de NATUURSTEEN helpdesk? Stuur hem dan naar: redactie@vakbladnatuursteen.nl.