Sokkel met natuursteen bevat witte vlekken

‹ Terug naar overzicht
Door: NATUURSTEEN helpdesk
Geplaatst op:
De natuursteen afdekking van de sokkel van het beeld ‘De vallende man’ van Cornelis Jan van Kralingen op de oorlogsbegraafplaats in Frankfurt am Main bevat witte vlekken. Hoe kunnen die worden verwijderd?

Het beeld betreft een bronzen beeld en de sokkel bestaat uit een licht beige crèmekleurige kalksteen, vermoedelijk Vratza (uit Bulgarije)  of Veselje Unito/Bianco del Mare (uit Kroatië).

Ten opzichte van de horizontale afdekking verkeren de verticale delen onder deze afdekking in een uitzonderlijk schone en goede staat, zonder druipsporen. Het beeld is van brons, dit is een metaallegering van driekwart koper en een kwart tin. De zwarte korsten zijn vervuilingslagen (door zwavelverbindingen) op het groen geoxideerde brons, dat her en der ook nog onder het zwarte uiterlijk zichtbaar is. De groene oxidelaag bestaat hoofdzakelijk uit geoxideerd koperoxide.

Door (zure) beregening lossen de koperionen hieruit op, en spoelen op de natuursteen afdekking. Koper is vooral voor kleine organismen, zoals bacteriën, schimmels en algen, heel giftig en fungeert daardoor als natuurlijke algbestrijder.

De witte vlekken op de afdekking zijn daarom geen vlekken, maar  juist schone plekken temidden van de met alg verontreinigde delen. De vaag zichtbare groene vlekken rond deze witte plekken zijn verontreinigingen door koper, die na verdamping van het water in de steen zijn getrokken. 

Het is aan te raden de afdekking in zijn geheel te behandelen met een algdodend middel op basis van ‘quats’ dat de steen niet aantast. Vervolgens kan het beeld en de sokkel worden gereinigd met warm water, wat zeep en een kunststof borstel. De natuursteen afdekking moet na grondig afspoelen en drogen worden beoordeeld op eventuele storende groene kopervlekken.

Deze vlekken zouden met (salpeter-) zuur kunnen worden verwijderd, maar zuren tasten ook de natuursteen aan. Het is dan beter deze vlekken te ‘kleuren’ met beige krijt, waarna de afdekking preventief waterafstotend kan worden behandeld met een coating. 

Regelmatig reinigen van beeld en sokkel blijft echter noodzakelijk, maar de mogelijke intrekking van koper, en het ontstaan van algen zal hierdoor sterk verminderen.