UITGESPROKEN: Bas Vervuurt

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In deze rubriek geeft iemand zijn of haar mening over (een onderdeel) van de natuursteensector. Deze keer is de beurt aan Bas Vervuurt, commercieel en operationeel directeur van de Kunradersteengroeve in Voerendaal.

Het residu van natuursteenbewerking biedt kansen. Ettelijke tonnen natuursteen zijn al bij menig bedrijf afgevoerd om bij de inzamelaar op de grote hoop samen met resten baksteen, beton en dergelijke gebroken te worden tot puingranulaat. Zonde! De natuursteen is, zoals het woord het zegt, een natuurproduct dat al duurzaam was voordat de term bestond en er gedacht werd over circulair bouwen, Cradle-to-Cradle en CO2-footprint. Waarom zouden we dan niet duurzaam omgaan met het residu dat vrijkomt bij het bewerken van natuursteen?

Als het apart wordt ingezameld, blijft het zijn natuurlijke eigenschappen houden en vormt het een milieubewuste keuze voor halfverhardingstoepassingen of als hoogwaardige grondstof voor de bouw. Wat daar voor nodig is? Niet meer dan visie en wil; als we kwesties als beschikbare ruimte/tijd, kosten/opbrengsten, sortering en dergelijke aanpakken, hebben we de praktische zaken getackeld. Als we dan vanuit deze vernieuwende gedachte de Wet Bodembesluit ombuigen, geven we natuursteenresidu een tweede leven. En dat is weer goed voor òns leven op deze planeet!