UITGESPROKEN: John van den Heuvel

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In deze rubriek geeft iemand zijn of haar mening over (een onderdeel) van de natuursteensector. Deze keer is de beurt aan John van den Heuvel, eigenaar van natuursteenadviesbureau Van Den Heuvel in Veenendaal.

De Grieken waren in staat om complexe bouwwerken in de mooiste natuursteensoorten met dikke stenen te maken. Veel van die gebouwen hebben de tand des tijds getrotseerd en daarmee de bestendigheid van materiaal en constructie bewezen. De blokken werden op elkaar gestapeld en bij een overspanning werd het materiaal dusdanig dik uitgevoerd, dat de trekspanning in het materiaal kon worden opgevangen.

Tegenwoordig bekleden we ingenieus ontworpen bouwwerken met exotische natuursteensoorten. Hoe lang deze gebouwen de tand des tijds trotseren, weten we nog niet. Vaak wordt natuursteen gebruikt als bekledingsmateriaal van 2 of 3 cm dik. Maar omdat er te weinig rekening mee wordt gehouden dat natuursteen nauwelijks trekspanning kan opnemen, zie je regelmatig scheuren in het materiaal ontstaan. Is kennis over de toepassing van natuursteen aan het verdwijnen, waardoor het materiaal een slechte naam krijgt?

Overdracht van kennis van de steenhouwer naar de ontwerper zal het duurzame karakter van natuursteen vergroten. Hierdoor zal dit prachtige materiaal in populariteit toenemen.

Of gaan we weer terug naar dikke(re) steen?