UITGESPROKEN: Viek Seynhaeve

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In deze rubriek geeft iemand zijn of haar mening over (een onderdeel) van de natuursteensector. Deze keer is de beurt aan Viek Seynhaeve, eigenaar van VIEK-Machines.com uit Brugge.

Vroeger werd met de tafel naar buiten gereden, en maar stof maken. Het is inderdaad de goedkoopste manier om je stof uit de werkplaats te houden, maar zeker niet de meest moderne. Waarom zou je het stof afzuigen? Allereerst natuurlijk voor de gezondheid van de werknemers. Zeker bij moderne materialen doen allerlei verhalen de ronde over de samenstelling van het stof. Maar ook cnc-machines en computers in de werkplaats trekken stof aan. Dus ook voor de gezondheid van je moderne machines is zuivere lucht een plus.

Bij de nieuwste stofwanden wordt de gezuiverde lucht opnieuw naar binnen geblazen dus over warmteverlies hoef je je geen zorgen te maken. En een moderne stofwand hoeft geen cabine aan de voorkant. Zo kan je met je rolbrug of zwenkarm zonder probleem tot voor de wand werken. Mijn ervaring na 25 jaar is dat stofverwerking op basis van droge filters de beste resultaten heeft. Je voelt onmiddellijk de zuigkracht als je een nieuwe cabine start. En je ziet onmiddellijk de gezuiverde lucht naar buiten komen. Zorg dus voor een goede stofafzuiging, voor je werknemers én je machines.