Vloer na het schuren en polijsten veranderd in een maanlandschap

‹ Terug naar overzicht
Door: NATUURSTEEN helpdesk
Geplaatst op:
Na het leggen van een Crema Marfilsa-vloer wilde de opdrachtgever deze in het werk laten polijsten. De geleverde Crema Marfilsa-vloertegels waren hoogglans gepolijst. Waarom is deze vloer na het schuren en polijsten veranderd in een maanlandschap?

De fabrieksmatige polijstglans op de tegels is hier dankzij een egale druk met starre schuurschijven op aangebracht. Het is in dit geval waarschijnlijk dat de oorspronkelijke egale glans mede was veroorzaakt door aangebrachte was of polymeer. Vanwege het verzoek om de aangebrachte vloertegels te schuren, is de fabrieksmatig bewerkte toplaag weggeschuurd. Hierdoor werden de steengebreken zichtbaar en merkbaar, waaronder de lijmplekken en de zachtere en poreuzere delen. Bij het schuren is hiermee vermoedelijk geen of onvoldoende rekening gehouden. Hierdoor zijn sommige plekken dieper weggesleten. Het uitsluitend gebruik van flexibele schuurschijven (twister) in plaats van starre, is mede oorzaak van het mislukte eindresultaat.

Omdat het schuren snel na het plaatsen moest plaatsvinden, waren de steen, en de lijm of mortel daaronder, nog niet overal gedroogd. Door verschillen in vochtigheid worden verschillen veroorzaakt bij het schuren en hierdoor in de uiteindelijke glansgraad. 

Het is daarom aan te raden de natuursteen vóór het bewerken goed te beoordelen, de opdrachtgever te wijzen op mogelijke gebreken en zo mogelijk een proefstuk te maken. Hierdoor kan worden aangetoond dat de vloer aan het verwachte eindresultaat kan voldoen, of kunnen de verwachtingen vooraf worden bijgesteld.