Vorstbestendige kalksteentegels gaan verbrokkelen

‹ Terug naar overzicht
Door: NATUURSTEEN helpdesk
Geplaatst op:
Waarom kunnen vorstbestendige kalksteentegels op een buitenterras toch gaan afschilferen of verbrokkelen?

Helaas is de benaming ‘vorstbestendig’ niet voldoende garantie voor schadevrije tegels. Een gevelbekleding kan bijvoorbeeld wel jaren vorst verdragen, terwijl een terras van hetzelfde materiaal na een winter al schade krijgt. Dit heeft te maken met een andere opname van vocht. 

Bij een gevelbekleding op ankers regent het water tegen het oppervlak, en trekt het water er maar beperkt in. Na de regenbui droogt de gevel weer snel op via de voor- en achterzijde. Een (terras)vloer vangt al het regenwater op. Het water dringt er eerst van bovenaf in, en trekt via de voegen snel onder de tegels. Na de regenbui verdampt het water onder de tegels ook weer door de tegels heen. De tegel blijft hierdoor veel langer nat, waardoor bij
(nacht)vorst eerder schade ontstaat. Dit verschil komt tot uiting in het aantal vorst/dooicycli dat de steen moet ondergaan bij de vorstbestendigheidstest volgens de NEN-EN 12371. In de natuursteennormen NEN-EN 1469 en NEN-EN 12057/12058 blijkt de vorsttest volgens de CE-keuring afhankelijk te zijn van de toepassing. Er staan 48 vorst-dooicycli voor buitenvloertegels en slechts twaalf voor buitenwandtegels voorgeschreven. Een vorstproef moet overigens voor de volledigheid ook worden gecombineerd met de beproeving van de buigtreksterkte. Want die mag door vorst maximaal een vermindering van 20 procent ondergaan.

In België raadt het WTCB echter aan om meer vorst-dooicycli uit te voeren dan voorgeschreven, vanwege slechte ervaringen met volgens de norm ‘vorstbestendig’ materiaal. Het WTCB raadt aan minimaal veertien cycli van de vorsttest te doen bij een gevelbekleding, in plaats van de twaalf uit de NEN-normen. Bij terrastegels raadt het WTCB 140 cycli aan in plaats van slechts 48 keer.