Welke lijm voor dorpel van hardsteen?

‹ Terug naar overzicht
Door: NATUURSTEEN helpdesk
Geplaatst op:
Bij een voordeur is de neut van de dorpel losgeraakt. Beide zijn van hardsteen. Welke lijm moet worden gebruikt voor een goede verbinding. Waarschijnlijk kan dit slechts eenmaal worden hersteld, daarom moet de beste lijm worden gebruikt. Graag advies.

Een simpele vraag, maar geen simpel antwoord. Dit heeft te maken met de bereikbaarheid van het onthechtingsvlak, en het feit of het een dunne ‘plak’ neut betreft of een neut die boven de dorpel uitsteekt.
Als de ‘plak’ neut te verwijderen is, dan is het mogelijk de hechtvlakken goed te reinigen en te schuren. Een starre lijm is dan goed bruikbaar, zoals polyester of epoxy, zelfs op kleur gemaakt van de hardsteen. Epoxy heeft de langste levensduur. Was de hoge neut verlijmd met een dook of staat deze los op de dorpel?
Als er een dook tussen de dorpel en het kozijn zit, is de neut niet te verwijderen. De vraag is dan hoeveel speling er aanwezig is om de neut naar boven te bewegen. Als alleen de naad aan de buitenkant kan worden geschuurd en gereinigd, is een lijmkit aan te raden om deze er van buitenaf, rondom, in te spuiten, waarbij de neut zo hoog mogelijk moet worden gefixeerd, zodat de voeg tussen neut en dorpel zo groot mogelijk kan zijn. Er kan een zuurvrije siliconen- of polyurethaan lijmkit worden gebruikt (deze blijven flexibel en kunnen eenvoudiger in de naad worden gespoten). Volg altijd de instructies van de leveranciers.