Zijn er eisen voor het plaatsen van keukenbladen?

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
De NATUURSTEEN Helpdesk werd gevraagd of er eisen zijn voor het plaatsen van keukenbladen. De reden was omdat een wit composiet keukenblad zes maanden na plaatsing scheurtjes begon te vertonen. De keukenleverancier gaf aan dat de keuken goed was geplaatst, waarschijnlijk was er overbelasting opgetreden. In dat geval en was het dus de verantwoordelijkheid van de bewoners.

Het plaatsen van keukenbladen blijft een terugkerende bron van schade bij veel particulieren. Helaas is het lastig als particulier te bewijzen dat het blad niet is ‘overbelast’. Veel natuursteenbedrijven die bladen op maat aan de keukenleverancier leveren, zijn niet verantwoordelijk voor de plaatsing van de keuken en het blad, maar worden vaak wel verantwoordelijk gehouden voor (verborgen) scheurtjes.
Deze toeleverende natuursteenbedrijven hebben veelal geen klantcontact, maar bedrijven die de klanten wel ontvangen hebben natuurlijk ook een voorlichtingsfunctie. Zo kunnen ze enkele tips geven waar men bij de plaatsing – al dan niet door de keukenleverancier – op kan letten.

• Wat is de dikte van het blad ?
Afhankelijk van de dikte, en dus sterkte, is er meer behoefte aan ondersteuning, vooral bij sparingen als spoelbakken en kookplaten. Composiet- of keramische bladen van 6 mm dik zijn vanzelfsprekend kwetsbaarder dan natuursteenbladen van 20 mm, ondanks de grotere buigtreksterkte.

• Is het blad voldoende ondersteund door het corpus/de keukenkastjes ?
Soms ontbreken wiggen, kit of montagepunten ter plaatse van de kastwanden, waardoor het blad ongemerkt over meerdere kastjes doorhangt.

• Zijn er extra brede kastjes aanwezig waardoor het blad daar kan doorbuigen?
Vaak zijn kastjes met brede laden van dubbele kastbreedte (1200 mm) aanwezig, waarboven een draagconstructie aanwezig zou moeten zijn voor het blad.

• Als er grote overspanningen aanwezig zijn, wordt het blad daar dan voldoende gesteund?
Houten draagbalken vertonen veel meer speling/doorbuiging bij belasting dan aluminium kokerprofielen. Verlijmde versterkingen door de leverancier (schuim met koolstofvezel, kunststof profielen) zijn veelal sterker en stijver dan in het werk verlijmde constructies.

• Ligt het blad opgesloten tussen de wanden waardoor het blad bij uitzetting letterlijk geen kant meer op kan?
Door inductiekookplaten en vaatwassers kan het blad behoorlijk worden opgewarmd, waardoor bij uitzetting grote spanningen kunnen ontstaan met scheurtjes tot gevolg. Soms is dit ook lokaal een probleem, zoals vlak boven de deur van de vaatwasser, waarbij hete stoom vrijkomt bij te snel openen en zo de opdikrand kan laten loskomen/scheuren.

• Zijn de pootjes onder de keukenkastjes wel ­allemaal juist geplaatst?
Vaak worden scheve, onvoldoende afsteunende of zelfs zwevende pootjes aangetroffen bij onderzoek naar scheuren in een blad. Als de keukenkastjes al kunnen doorzakken, zal het blad onvoldoende worden gesteund.

• Staat de vaatwasser stabiel, of kan deze erg trillen?
Indien de vaatwasser niet stabiel tussen de kastjes staat, kan deze de trillingen doorgeven aan de keukenconstructie. Dit kan scheurvorming verergeren.