Het monumentale pand aan een van de Amsterdamse grachten dateert uit 1685. Het deed dienst als Koopmanshuis. In de loop der jaren heeft het pand meerdere functies en bewoners gehad, als laatste was het een galerie en woonhuis. Voordat een gezin er kon gaan wonen, moest eerst een ingrijpende transformatie plaatsvinden. “Met respect voor het bestaande karakter van het monument is een modern interieur gecreëerd, dat naadloos aansluit op de historische details van het pand. Elk element, van de klassieke gevels tot de originele houten balken, is zorgvuldig bewaard en gerestaureerd om het erfgoed van het gebouw te eren”, vertelt architect Sebastiaan van Maanen van Interior Studio Van Maanen (ISVM) uit Amsterdam.
Scherp oog voor detail
ISVM maakte het architectonische ontwerp en het interieurontwerp. Sebastiaan: “Wij hebben met een scherp oog voor detail de structuur en indeling van het gebouw vernieuwd. Kiek Concepts heeft de styling en inrichting verzorgd, waarbij ze een verfijnde balans hebben gevonden tussen modern design en klassieke elegantie. Door onder andere het gebruik van luxe afwerkingen en een doordacht kleurenschema hebben zij een interieur gecreëerd dat zowel tijdloos als hedendaags aanvoelt. Ons interieurontwerp draait om het gebruik van hoogwaardige natuursteensoorten, die samen een harmonieus geheel vormen. De contrasterende kleuren en structuren van de verschillende marmers geven de ruimtes een luxe uitstraling, terwijl ze tegelijkertijd een tijdloze elegantie uitstralen. Het resultaat is een exclusief ontwerp dat verfijning en functionaliteit op een indrukwekkende manier combineert.”
Bibliotheek van marmersoorten
Het architectenbureau van Sebastiaan gebruikt vaker natuursteen in de ontwerpen. “Wij bestaan vijftien jaar. In de laatste acht jaar hebben we een mooie bibliotheek van marmersoorten bij ons op kantoor verzameld. Dat maakt het gemakkelijker bij de eerste selectie van de klant. Wij maken een moodboard van alle toe te passen materialen en maken op deze manier een voorselectie. Afhankelijk van de wensen van de klant en de beschikbaarheid van de steen gaan wij vervolgens naar een leverancier van platen, in Nederland, België of Italië. Bij de selectie gaat de verwerker – bij dit project was dat Marvin van House of Stone – vaak mee om ons te ondersteunen in het proces bij de selectie van de platen. Hij geeft de klant nuttige voorlichting over de steensoort en denkt mee over de productie, de afwerking en maakt een berekening hoeveel platen nodig zijn”, legt Sebastiaan de selectieprocedure uit.
ISVM werkt al een tijd samen met House of Stone uit Helmond, het bedrijf van Marvin Leijten. “Wij voelen elkaar altijd sterk aan”, zegt hij. “ISVM heeft een ruime ervaring in het ontwerpvak. Sebastiaan is bekend met alle voor- en nadelen van natuursteen en hij weet ook welk type wel of niet geschikt is voor een bepaalde toepassing.” Sebastiaan vult aan: “We gaan als ontwerpbureau echt wel een paar stappen verder bij de uitwerking van een project. Zo gaan we als de platen bij Marvin binnenkomen altijd samen aan de slag om voor de klant de perfecte tekening te selecteren. Hierbij worden meerdere ‘open boek’-varianten vergeleken en wordt ieder onderdeel uitgewerkt op basis van de plaat die door de klant is gekozen”, schetst hij de samenwerking tussen ISVM en House of Stone.
Breukgevoeligheid zorgt voor uitdaging
Bij de natuursteenselectie viel de keuze voor de badkamers op Silver Travertin. “Deze Iraanse marmersoort heeft een zachte zilvergrijze tint, die de ruimte een serene en elegante sfeer geeft. De subtiele textuur en koele kleur zorgen voor een rustgevende en verfijnde ambiance, perfect voor een luxe badkamerervaring”, verklaart Sebastiaan. De plaatsing van de natuursteen is verzorgd door House of Stone. “Voor ons bestond de uitdaging uit de hoge breukgevoeligheid van deze steensoort. Met name als je met grote platen moet werken, zoals we in de master badkamer hebben moeten doen.” Grachtenpanden in Amsterdam lijken van buiten vaak schots en scheef. Marvin kan beamen dat dit ook voor de binnenkant geldt. “Deze omstandigheden vragen om maatwerk. Een mooie uitdaging, die we naar volle tevredenheid van de klant hebben opgelost”, zegt hij trots.
Tijdloze elegantie
De werkbladen en achterwanden in de keuken zijn uitgevoerd in Caprino Bianco, een marmersoort uit Italië. Sebastiaan: “Deze steen heeft een lichte, verfijnde uitstraling, die een gevoel van ruimte en helderheid geeft. Het biedt tegelijkertijd een tijdloze elegantie die goed samengaat met de andere elementen van het interieur.” De marmersoort is volgens Marvin prima geschikt om als werkblad toe te passen. “Wij laten de materialen altijd impregneren door onze partner Bioshield uit Goirle. Zij geven garanties af op het impregneerwerk, waardoor de samenwerking superfijn is.”
In een ruimte die voor ontspanning bedoeld is, staat een poolbiljart. Het oog wordt echter getrokken naar de achterkant van de ruimte. Daar is een bar geplaatst met een opvallende natuursteensoort. Marvin: “We hebben hier gekozen voor Verde Alpi, een Italiaanse marmer met een diepgroene kleur, gecombineerd met dynamische witte aders.” “Dit creëert een krachtige en karakteristieke uitstraling. We hebben deze Verde Alpi ook als wastafels in de toiletten toegepast. Het rijke kleurenspel voegt een zekere diepte en elegantie toe aan deze meer intieme ruimtes”, verklaart Sebastiaan.
Een van de oudste marmersoorten
Voor de openhaard en het meubel in de woonkamer is een van de oudste marmersoorten uit Italië toegepast. “Calacatta is al eeuwenlang een populaire marmersoort. Geliefd om zijn opvallende gouden en grijze aders. Het vormt het luxueuze middelpunt van de woonruimte. De rijke en gedurfde kleuren trekken de aandacht en creëren een visueel indrukwekkend statement”, vertelt Sebastiaan enthousiast. Op de vloer bij de entree ligt ook een bekende natuursteensoort. Marvin: “Zoals bij elk Amsterdams grachtenpand ligt er natuursteen op de entreevloer. In dit geval een marmer uit de groeves van Carrara. Deze vloer moest van de Amsterdamse Commissie Omgevingskwaliteit – in de volksmond nog steeds Welstandscommissie genoemd – intact blijven en is opnieuw gerestaureerd door Bioshield. Alles scheuren en voegen zijn hersteld en opnieuw gezoet.”
House of Stone
House of Stone is niet zomaar een bedrijf, het is het resultaat van jarenlange toewijding en liefde voor dit vak. Het is de missie van Marvin Leijten om mensen te laten ervaren wat natuursteen kan betekenen – in hun woning, kantoor of andere ruimtes. “Mijn passie voor natuursteen begon meer dan vijftien jaar geleden en is sindsdien alleen maar gegroeid. Wat mij altijd heeft aangesproken, is de schoonheid en de unieke details van ieder stuk natuursteen. Geen twee stukken zijn hetzelfde, en dat maakt het werken met dit materiaal zo bijzonder. Elk project is een kans om iets unieks te creëren, waarbij ik mijn oog voor detail en liefde voor vakmanschap volledig kan inzetten. In de afgelopen vijftien jaar heb ik veel ervaring opgedaan in de wereld van natuursteen. Van kleine, ambachtelijke projecten tot grote, complexe opdrachten: ik heb elk aspect van het vak leren kennen. Tegelijkertijd heb ik de markt zien veranderen. Nieuwe technologieën, veranderende smaken en stijlen, én een groeiende vraag naar maatwerk en duurzaamheid hebben mijn visie verrijkt. Met deze veranderingen groeide ook mijn ambitie om zelf het verschil te maken in deze branche. Daarom heb ik House of Stone opgericht. Een plek waar mijn passie, ervaring en frisse blik samenkomen. Ik ben ervan overtuigd dat natuursteen veel meer is dan een bouwmateriaal. Het is een kunstvorm, een manier om een ruimte écht karakter te geven.”